Een recensie is een journalistieke of meer wetenschappelijke tekst waarin een onderbouwd wordt gegeve, over een  recent verschenen boek Als recensent ben je daarom naast ‘gewoon’ gebruiker van een ook een criticus van het werk. Je beschrijft en beoordeelt het gelezen boek als publiek, namens het publiek en ten behoeve van eventueel toekomstig publiek. Bovendien neem je als recensent deel aan het ‘publieke debat’ over het cultuurdomein waarbinnen het beoordeelde werk verschijnt. Dit vergt naast enige kennis van het betreffende cultuurverschijnsel ook en vooral een eigen, persoonlijke en onderbouwde visie.

Nummering volgens de zwarte reeks    zie voorbeeld

 

1. Tien kleine negertjes

Een volledig boek
Op een eiland zitten tien mensen, volkomen van de buitenwereld afgesloten. Elk van hen wordt achtervolgd door de schaduwen uit zijn verleden. Een ideaal gegeven voor een moordgeschiedenis
.

          

10 kleine negertjes
Die dansten in de regen
Eentje viel er in een plas
Toen waren het er nog maar 9

9 kleine negertjes
Die gingen saam op jacht
Eentje trapte op een leeuw
Toen waren het er nog maar 8

8 kleine negertjes
Die stonden toen te beven
Eentje ging van ‘t beven dood
Toen waren het er nog maar 7

7 kleine negertjes
Die dronken uit een fles
Eentje kroop toen door de hals
Toen waren het er nog maar 6

6 kleine negertjes
Die vochten met een wijf
Het wijf dat sloeg er eentje dood
Toen waren het er nog maar 5

5 kleine negertjes
Die dronken een glaasje bier
Eentje stikte in het schuim
Toen waren het er nog maar 4

4 kleine negertjes
Die gingen naar Overschie
Eentje verdronk er in de Schie
Toen waren her er nog maar 3

3 kleine negertjes
Die gingen naar de bruin
Eentje zakte er doorheen
Toen waren het er nog maar 2

2 kleine negertjes
Die waren zo alleen
Eentje ging van heimwee dood
Toen was het er nog maar 1

Dat ene kleine negertje
Dat had je moeten zien
Dat trouwde met een negerin
Toen waren er zo weer 10

In een afgelegen huis op een eiland zijn tien mensen uitgenodigd door een gastheer die zelf niet verschijnt. Ze zijn volledig van de buitenwereld afgesloten en aangewezen op elkaars gezelschap. Dan wordt er een van hen vermoord… En nog een… En nog een…

Tien kleine negertjes (1939) zal in september 2004 opnieuw verschijnen onder de titel En toen waren er nog maar… ter gelegenheid van de toneelbewerking door Het Thriller Theater, geproduceerd door Lex Passchier Productions. Met in de hoofdrollen o.a.: Hugo Haenen, Tom de Ket, George van Houts, Cas Enklaar en Sandra Mattie. Het toneelstuk is te zien in de Nederlandse theaters van september 2004 tot en met februari 2005.

Beschrijving

Het  Rad des Tijds is onbetwist een van de belangrijkste en best verkopende fantasy-series van de afgelopen decennia. De populariteit en het belang ervan groeien met elk nieuw boek. Dit achtste deel voert het verhaal naar nieuwe hoogten.

Recensie

Tien mensen, allen met een niet zo fraai verleden, worden uitgenodigd door een onbekende gastheer om een paar dagen door te brengen in een huis op een verder onbewoond eiland. Eén voor één worden ze vermoord. Wie is de moordenaar? Christie’s reputatie berust bijna voornamelijk op werk dat stamt uit de periode waarin ze dit boek schreef. Het is dan ook een bijzonder knap geschreven mysterieverhaal. Het plot zit heel vernuftig in elkaar en door subtiele slimmigheidjes wordt de lezer tot het eind van het verhaal misleid. De personages komen redelijk geloofwaardig over en het verhaal bevat veel vlotte en overtuigende dialogen. Spannend, verbijsterend, dit is Christie op haar best. Voor brede lezerskring. Kleine druk.
(Biblion recensie, Coefje Leeman.)

2. Overal is de duivel

 

Een volledig boek
Hercule Poirots vakantie wordt ruw verstoord door de moord op Arlena Stuart, een beeldschone en - naar men zegt - zeer gevaarlijke vrouw.

Beschrijving

De ontspannen vakantiesfeer van hotel ‘De vrolijke zeerover’ wordt ruw verstoord door de moord op Arlena Stuart, een beeldschone en - naar men zegt - zeer gevaarlijke vrouw. Hercule Poirot, een van de hotelgasten, weet met behulp van zijn grijze cellen licht te brengen in deze duistere zaak.

Recensie

 Hercule Poirot kan niet lang genieten van zijn vakantie in het luxe-hotel ‘De vrolijke zeerover’ omdat een femme fatale wordt vermoord. Werd zij gewurgd omdat ze een relatie begon met een van de weinige mannelijke hotelgasten? Of zit er meer achter? Onze speurder ontrafelt op de hem eigen manier het raadsel en verrast de lezer met een onverwachte dader. Pocketuitgave; serieomslag, kleine druk.
(Biblion recensie, Chris Vandenbroucke.)

3. De laagte

 

Een volledig boek

Bij zijn aankomst op het landgoed ‘De Laagte’ vindt Poirot een stervende man. Over het lichaam gebogen staat een vrouw, met een revolver in de hand. Een moordenares?

Beschrijving

Sir Henry en Lady Angkatell hebben op hun landgoed ‘De Laagte’ een weekend-party georganiseerd waarvoor ook Hercule Poirot is uitgenodigd. Bij zijn aankomst vindt de vermaarde detective, op de rand van het zwembad, een stervende man... Neergeschoten. En vlak daarbij staat een vrouw met een revolver Mi haar hand. Hercule Poirot heeft zijn grijze cellen hard nodig om deze ingewikkelde moordzaak te ontrafelen.

Recensie

De eigenaars van het landgoed ‘De Laagte’, Sir Henry en Lady Angkatell, hebben een aantal familieleden en vrienden voor een weekend uitgenodigd. Ook Hercule Poirot is van de partij. ‘s Zondagsochtends wordt een van de gasten vermoord, zo te zien door zijn vrouw, die betrapt wordt met een pistool in haar hand. Hercule Poirot heeft een harde dobber aan dit geval: alles lijkt duidelijk, maar toch lopen alle sporen dood. De ontknoping is verrassend. Leuk, onderhoudend, genoeglijk voortkabbelend en ook spannend detectiveverhaal. Nog steeds de moeite waard. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Redactie.)

 4. De moordenaar droeg blauw

 

Beschrijving

Tijdens een logeerpartij op het landgoed Gull’s Point wordt men in korte tijd geconfronteerd met een sterfgeval en een moord. Commissaris Battle vermoedt dat een van de gasten zich in het nauw gedreven voelt. Wisten de slachtoffers te veel?

Recensie

In een landhuis aan de Engelse kust, wordt de eigenaresse vermoord. De gasten, die er hun vakantie doorbrengen, staan aanvankelijk voor een raadsel, maar na een geheimzinnige uitspraak van een oude heer, die daarna ook wordt vermoord, wordt duidelijk, dat de moordenaar zich onder hen moet bevinden. Sfeervolle detective, volgens de bekende ‘who-dunnit’-formule, die de schrijfster uitstekend beheerst. Alleen is inspekteur Battle, die de moorden oplost, misschien wat kleurlozer dan Miss Marple of Poirot. Geschikt voor een groot publiek. Pocketeditie, normale druk, serieomslag in opvallende kleur.
(Biblion recensie, Redactie.)

5. Dood van een danseres

 

 

DOOD VAN EEN DANSERES - AGATHA CHRISTIE

Een volledig boek
Een vriendin van Miss Marple wordt door haar dienstmeisje gewekt niet de mededeling dat er een lijk in de bibliotheek ligt. En dat is het begin van een bijzonder ingewikkelde moordzaak.

6. Vijf kleine biggetjes

 

 

Een volledig boek
Als Carla Lemarchant bij Poirot binnenkomt is hij direct in haar geïnteresseerd. Haar eerste woorden maken hem echter aan het schrikken: haar moeder is veroordeeld wegens moord.

Beschrijving

Carla Lemarchant, een mooi jong meisje, komt bij de beroemde detective Hercule Poirot om hulp. Zij vertelt hem dat haar moeder is veroordeeld wegens moord op haar vader en in de gevangenis gestorven is. Nu is ze éénentwintig en staat op het punt te trouwen. Ze is ervan overtuigd dat haar moeder onschuldig was en vraagt Poirot om dat - na zestien jaar - alsnog te bewijzen.

Recensie

Hercule Poirot krijgt bezoek van een jong meisje dat pas vernomen heeft dat haar moeder zestien jaar geleden voor moord is veroordeeld. Ze vraagt Poirot uit te zoeken of haar moeder echt haar vader vermoord heeft. De getuigen van vroeger hebben allen een andere versie van het gebeurde en steeds meer verdachten komen opdagen. Natuurlijk komt Poirot toch achter de wrange waarheid. Een boeiende detective in de bekende Christie-stijl die voor de tegenwoordige lezers nog steeds aantrekkelijk is. Pocketeditie, normale druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

7. De giftige pen

 

 

Afbeelding #4

Een gedateerde, maar nog goed leesbare detective, waarin een jonge man en zijn zuster na een ongeluk tijdelijk in een dorp verblijven. Anonieme brieven en enkele moorden zaaien daar veel onrust. De scherpzinnige Miss Marple helpt bij de oplossing van de raadsels. Dit is niet een van Christie’s beste boeken, maar het zal een ruim lezerspubliek vinden, mede door enkele vleugen romantiek. Pocketuitgave in vrolijke kleur, normale druk.
(Biblion recensie, I.A.I.J. Annegarn.)

8. Uit Poirots praktijk 

 

Beschrijving

 Azatha Christie’s schepping Hercule Poirot is in de loop der jaren een even lengendarische speurder geworden als Sherlock Holmes. Deze bundel bevat veertien korte verhalen waarin de beroemde detective en zijn assistent, kapitein Hastings, de hoofdrol spelen.Veertien voorbeelden van de geniale manier waarop Poirot zijn kleine grijze cellen weet te gebruiken om zelfs de meest ingewikkelde puzzels op te lossen.

Recensie

In alle elf verhalen uit deze bundel staan de Belg Hercule Poirot en zijn assistent kapitein Hastings centraal. Poirot, de kleine, ijdele detective, weet met behulp van zijn grijze hersencellen en ondanks de blunders van zijn assistent de meest ingewikkelde moorden op te lossen, moorden die zich grotendeels afspelen in de betere kringen en waarbij het motief voornamelijk geld of juwelen is. Ondanks de vlakke karaktertekening zijn de met vaart geschreven verhalen spannend en is de ontknoping onverwacht en verrassend! Voor een groot publiek.
(Biblion recensie, Irma Lindenhovius-Siemerink.)

9. N of M

 

Een volledig boek
De Beresfords zijn bang dat ze te oud zijn om in de Tweede Wereldoorlog nog een rol te spelen. Al heel gauw echter worden ze uitgekozen voor een belangrijke regeringsopdracht

Recensie

De ex-geheim agenten Tommy en Tuppence, al wat ouder en werkeloos tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn erg blij als ze ingeschakeld worden om in een Engels badplaatsje één van Hitlers geheime agenten op te sporen en te ontmaskeren. Hoewel Christies personages langzamerhand steeds meer gedateerd beginnen te raken (ze zijn toch wel erg naïef en preuts), weet ze door haar levendige schrijfstijl en aardige slimmigheidjes nog steeds te boeien. Dit boek, dat aan het eind van haar grote bloeiperiode is geschreven (begin Tweede Wereldoorlog) speelt zich ook af tijdens deze oorlog en dat geeft aan het verhaal een heel aardig, ‘historisch’ tintje. Voor een brede lezerskring. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Coefje Leeman.)

 10. Bij gebrek aan bewijs

11. Moord in de martelstoel

Een volledig boek
Opgelucht verlaat Poirot het huis van zijn tandarts. Er is hem gezegd dat hij pas over een halfjaar terug hoeft te komen. Maar diezelfde middag staat hij alweer op de stoep.

Beschrijving

Openlucht verlaat Hercule Poirot het huis van zijn tandarts. Er is hem gezegd dat hij pas over een half jaar hoeft terug te komen. Maar diezelfde middag staat hij alweer op de stoep: dit keer op verzoek van hoofdinspecteur Japp van Scotland Yard. De tandarts schijnt vlak na Poirots vertrek zelfmoord te hebben gepleegd. Dat is althans de theorie van de politie. Maar Poirot heeft het vermoeden dat de zaak heel wat ingewikkelder is.

Recensie

Hercule Poirot bezoekt een tandarts. Korte tijd later is deze dood; het lijkt zelfmoord, maar...? Poirot duikt met zijn bekende vasthoudendheid in de achtergronden van een aantal potentiële daders. Keus genoeg: een internationale spion-chanteur, een collega, een anarchist, familieleden etc. Stug en laconiek doorzettend ontmaskert hij de moordenaar die intussen nog enkele slachtoffers heeft gemaakt. Nogal verrassende ontknoping. Onderhoudend geschreven. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, G.J. Oltheten.)

12. Moord onder vuurwerk

 

 

 

Beschrijving

Poirot en zijn assistent, kapitein Hastings, zijn van plan een week uit te rusten in een Engelse badplaats. Ze zijn daar echter nauwelijks aangekomen of enkele mysterieuze gebeurtenissen volgen elkaar op - een schot wordt vlak naast Poirot afgevuurd, een vreemd verhaal over ongelukken doet de ronde, een pisstool verdwijnt spoorloos, en ten slotte... een moord. Vanaf dat moment kan Hercule Poirot zijn vakantierust wel vergeten.

Recensie

De vermaarde Hercule Poirot onderzoekt de toedracht van verschillende ongelukken (moordaanslagen?) waaraan een meisje toevallig ontsnapt. Een echte ouderwetse Christie, waarvoor genoeg liefhebbers zullen zijn. Alleen, veel lezers hebben de plot misschien eerder door dan Poirot! Zeer kleine druk.
(Biblion recensie, I.A.I.J. Annegarn)

13. Schuldig in eigen ogen

Agatha Christie, 'Schuldig in eigen ogen'

Recensie

Wanneer de jonge erfgename van een aanzienlijk fortuin beschuldigd wordt van twee moorden, is er heel wat speurwerk van de Belgische detective Hercule Poirot nodig om de waarheid aan het licht te brengen. Een van de betere ‘Christies’ met een aantrekkelijk uitgewerkt gegeven en een slechts schematische ontknoping. Normale druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

14. Het ABC mysterie

 

 

 

Beschrijving

Poirot ontvangt een brief waarin wordt aangekondigd dat er op 21 juni in het plaatsje Andover iets gaat gebeuren. Eerst denkt hij aan een grap, maar dan wordt op de aangekondigde datum en plaats iemand vermoord. Er komt een tweede brief, waarin een moord op 25 juli wordt voorspeld. En nu weet Poirot dat het bittere ernst is. Maar hoe kan hij voorkomen dat er nog iemand sterft?

Recensie

Het lukt een geniaal misdadiger bijna een erfenis in de wacht te slepen door het in alfabetische volgorde vermoorden van een aantal mensen. Hercule Poirot doorziet het dwaalspoorplan helaas laat, maar levert wel de moordenaar aan de justitie uit. Een hier en daar iets te langdradige, maar zeker voor de liefhebbers toch wel aardige detective. Kleine druk.

15. Dood op een dorpsfeest

16. Wie adverteert een moord

 

 

 

Een volledig boek
In het dorp waar Miss Marple logeert wordt per advertentie een moord aangekondigd. Tijd en plaats staan erbij. Sommige mensen beschouwen het als een wat ongewone uitnodiging voor een feestje...

 17. Brief van een dode

 

Een volledig boek
Hercule Poirot ontvangt een brief van een oude dame. Er blijkt niet duidelijk uit wat er precies aan de hand is, maar toch besluit Poirot de oude dame op te zoeken. Hij is echter te laat. Ze is dood.

18. Dodelijk onopvallend

Spannend : Jennifer had iets te verbergen. Werd ze daarom vermoord ?

 19. Rally naar Bagdad

 

 RALLY NAAR BAGDAD - AGATHA CHRISTIE

Beschrijving

Victoria Jones is net haar baan als stenotypiste kwijt als zij een leuke jongen die Edward heet ontmoet, die haar vertelt dat hij de volgende dag naar Baggad gaat. Victoria besluit hem achterna te reizen en neemt een baantje aan, als gezelschapsdame om haar overtocht te betalen.
Hoewel ze geen adres van Edward heeft en niet eens zijn achternaam weet, gaat Victoria in Bagdad naar hem op zoek en beleeft daarbij een serie verbijsterende avonturen.

Recensie

In het begin maakt de lezer kennis met Dakin en Crosbie, bezig met het onderzoek naar een misdadig plan, waarbij Anna Schiele, secretaresse van een bank-directeur een grote rol speelt. De spontane Victoria Jones ontmoet in een park Edward, op wie zij verliefd wordt. Hij vertelt tussen neus en lippen door dat hij naar Bagdad gaat. Via handige trucs belandt ook Victoria in Bagdad. Zij raakt, ongewild, verstrikt in een web van intriges. Spannend deel uit de serie van Agatha Christie. Toch wordt een Poirot of Miss Marple node gemist. Ook deze Christie is er een voor de liefhebbers. Pocketeditie, normale druk, serieomslag in opvallende kleur.
(Biblion recensie, Toine Gribling.)

20. De werken van Hercules

 

Beschrijving

De beroemde detective Hercule Poirot heeft besloten zich uit zijn werk terug te trekken. Nog maar twaalf zaken zal hij op zich nemen, en die zal hij uitkiezen om hun overeenkomsten met de twaalf werken van Hercules, zijn naamgenoot uit de Griekse oudheid. De ‘werken’ van Hercule Poirot zijn volledig verschillend van aard: van het opsporen van verdwenen schoothondjes tot het ontmaskeren van een moordenaar...

Recensie

Als afsluiting van zijn speurdersloopbaan wil Hercule Poirot nog twaalf zaken oplossen die vergelijkbaar zijn met de werken van zijn naamgenoot Hercules uit de oudheid. Aangezien hij bereid is om een pekinees te accepteren als Nemeïsche leeuw, lukt dit hem inderdaad. Het resultaat zijn twaalf losstaande, niet bijzonder spannende speurdersverhalen, die wat ouderwets aandoen en waarin geen onvertogen woord voorkomt, al valt het op dat Poirot zich bijzonder inspant wanneer jongemannen met edele gelaatstrekken zijn hulp inroepen. Voor lezers die van dergelijke rustige lectuur houden wellicht bruikbaar. Zeer kleine druk. Roze omslag, groene en gouden belettering en een tekening van Ionisch kapiteel met slangen.
(Biblion recensie, C. Grader.)

21. De vrouw van Chinchilla

22. Met voorbedachten rade

23. Poirot komt terug

 

Een volledig boek
Een oude vrouw wordt vermoord en beroofd. De dader lijkt snel gevonden. Maar inspecteur Spence gelooft niet dat hij schuldig is en roept de hulp in van Hercule Poirot.

 Beschrijving

 Poirot komt terug
Wanneer de oude mevrouw McGinty met ingeslagen schedel wordt gevonden, kost het de politie niet veel moeite de dader te pakken te krijgen. Inspecteur Spence heeft echter het onbehaaglijke gevoel dat de rechter een onschuldige ter dood veroordeeld heeft. Ten einde raad roept hij Hercule Poirot te hulp om de werkelijke moordenaar te vinden.

Recensie

 Nadat Mrs. McGinty vermoord is ontdekt men haar geld bij haar kostganger. Het is zo helder ‘als de dag, dat deze werkloze de moordenaar is’, hij wordt dan ook ter dood veroordeeld. Inspecteur Spence voelt, dat deze veroordeling onjuist is, kan ‘t echter niet bewijzen en roept dan de hulp van Poirot in. Deze gaat met volle energie de speld in de hooiberg zoeken en met succes. Een wat gezapige, maar toch nog wel boeiende detective. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Redactie)

24. Poirot speelt bridge

 

Beschrijving

 De geheimzinnige mijnheer Shaitana ‘verzamelt’ nietontdekte moordenaars. Het blijkt een gevaarlijke hobby, die hem tenslotte het leven kost. Hercule Poirot, die op het ogenblik dat Shaitana werd vermoord bij hem op bezoek was, moet zien uit te zoeken wie van de gasten zijn gastheer heeft vermoord. Hoewel hij uit de manier waarop de verdachten die avond bridge speelden heel wat kan opmaken over hun karakter, blijft het een ingewikkelde zaak.

Recensie

 Er bestaat niet één mens, die iets kan doen, wat niet in zijn karakter ligt, beweert de detective Poirot en als tijdens een bridgepartij in dezelfde kamer iemand wordt doodgestoken, zonder dat men het gemerkt heeft, lost Poirot het raadsel op door naar de karaktereigenschappen der spelers te zoeken. Uit hun bridgespel bouwt hij een theorie op, welke succes heeft. Een geslaagde detective. Pocketuitgave in vrolijke kleur, normale druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

25. Moord op de golflinks

 

Een volledig boek
Een Zuidamerikaanse miljonair voelt zich bedreigd en vraagt Poirot om hulp. Snel reizen Poirot en zijn vriend Hastings naar het Franse landhuis van de miljonair. Ze zijn echter te laat.

26. Een goochelaarstruc

Beschrijving

Miss Marple gaat logeren bij een oude, rijke, Amerikaanse schoolvriendin, die haar landgoed ter beschikking heeft gesteld ten behoeve van jeugdige misdadigers. Wanneer er drie moorden vlak na elkaar zijn gepleegd, wordt de dader onder de jongens gezocht. Maar Miss Marple begrijpt dat de aandacht word gevestigd op bijzaken, net als bij een goochelaarstruc.

Recensie

Miss Marple logeert bij een oude schoolvriendin, die samen met haar echtgenoot een reclasseringsoord voor jeugdige misdadigers beheert. Tijdens haar verblijf daar vindt een raadselachtige moord plaats op een van de bestuursleden; kort daarop gevolgd door een dubbele moord op mogelijke getuigen. Dank zij een scherp inzicht weet Miss Marple de politie de sleutel te geven tot de oplossing van het raadsel. Pocketeditie; serieomslag, kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

27. Het klopsignaal

 28. Na de begrafenis

 

Poema serie - Agatha Christie nr.14- Na de begrafenis

Beschrijving

NA DE BEGRAFENIS
Iedereen gaat ervan uit dat de rijke Richard Abernethie een natuurlijke dood stierf. Alleen zijn zuster houdt vol dat hij vermoord werd. De notaris van de familie besluit de erfgenamen eens grondig onder de loep te nemen en zijn vriend Hercule Poirot helpt hem daarbij.

Recensie

Na de crematie van een vermogende, bejaarde heer rijst het vermoeden dat hij vermoord is door een van zijn familieleden, die allen dringend geld nodig hebben. Deze ‘Christie’ zit weer vol excentrieke mensen die redenen hebben om zich te verheugen op een flinke erfenis. De ontknoping door Hercule Poirot komt daardoor onverwacht, maar is weer overtuigend. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, I.A.I.J. Annegarn.) 

29. Moord in Mesopotanië

 

Beschrijving

 De opgraving bij Hassanieh is niet de eerste expeditie naar Mesopotamië die de archeoloog dr. Leidner organiseert. Maar anders dan bij vorige opgravingen, is dit keer de sfeer tussen zijn medewerkers beslist vijandig. Vooral zijn vrouw Louise schijnt doodsbang voor iets te zijn, en niet zonder reden... Gelukkig is ook Hercule Poirot in de buurt, om het recht te laten zegevieren.

Recensie

 Amy Leatheran, een jonge verpleegster krijgt van de arts Giles Reilly de opdracht verslag te doen van de gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens een oudheidkundig onderzoek in Mesopotamië. Daar wordt de mooie Louise Leidner die zich al veel langer bedreigd voelt, vermoord. Al spoedig blijkt, dat bijna alle deelnemers aan de expeditie als dader in aanmerking komen. Het is echter Hercule Poirot die in dit misdaadverhaal van Agatha Christie de (onverwachte) oplossing komt brengen. Ook in dit verhaal weet Agatha Christie, zij het door de schrijfkunst van Amy Leatheran, de spanning perfekt op te bouwen. Alle verdachten zijn echt verdacht, zeker ook wanneer blijkt, dat de aangevoerde alibi’s in geen enkel geval kloppend zijn. Agatha Christie is op haar best, wanneer zij haar speurder, Hercule Poirot, in de laatste 30 pagina’s een perfekte analyse van het gebeuren laat geven. Pocketuitgave, normale druk.
(Biblion recensie, Toine Gribling.)

30. Ban de moordenaar

31. Een handvol rogge

Een volledig boek
De plotselinge dood van een rijke zakenman stelt de politie voor een raadsel. En alle sporen -vergif, roggekorrels, lijsters - maken de zaak nog raadselachtiger. Tot Miss Marple zich ermee bemoeit.

Beschrijving

De moord op de rijke zakenman Rex Fortescue plaatst de politie voor een groot raadsel en de zaak wordt nog gecompliceerder wanneer men vergiftigde roggekorrels vindt in de zak van de vermoorde man. Bovendien blijft het niet bij die ene moord - reden voor Miss Marple om zich met de zaak te gaan bemoeien.

Recensie

Klassieke Engelse speurdersroman, gesitueerd in een landhuis bevolkt door een moordlustige familie. De speurder is een bedachtzame inspecteur, die terzijde wordt gestaan door de meest scherpzinnige oude dame uit het genre Miss Marple. Zij ontdekt een zeker patroon in de moorden door een verbinding te leggen met een kinderrijmpje. Heerlijke sfeer, boeiende intrige, uitmuntende vertaling.
(Biblion recensie, M. Wijnstroom.)

32. De dood van een dwaze vrouw

33. De Wraak van Siva 

34. De schaduw van de tijd 

35. Moord op de nijl

 

MOORD OP DE NIJL- AGATHA CHRISTIE

36. Een filantroop vermoord

 37. De moord van Francis Lake

 38. Met onbekende bestemming

 39. Wat wist Mr. Sampson?

 40. Moord in het klooster

41. Miss Marple en haar dertien problemen

 

Beschrijving

Voor veel detectivelezers is Miss Jane Marple een begrip: een bescheiden, opgewekt en vriendelijk oud dametje, dat een uitstekende kijk heeft op het menselijk karakter. Daardoor weet zij vaak de ingewikkeldste moordzaken te ontrafelen, terwijl de politie nog druk aan het zoeken is naar een oplossing. Dit boek bevat dertien voorbeelden van Miss Marples

Recensie

 Miss Marple maakt met enkele kennissen deel uit van de ‘dinsdagavond-club’, waar de deelnemers beurtelings een geheimzinnige geschiedenis vertellen waarvoor het gezelschap een oplossing moet vinden. De schrijfster heeft op deze manier een bundel met dertien verhalen gecomponeerd, waarbij het laatste geen verhaal maar werkelijkheid is; in alle gevallen is de scherpzinnigheid van Miss Marple een belangrijk element bij het oplossen van het probleem. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Redactie.)

42. Verbinding verbroken

43. Moord in het studentenhuis

 

Beschrijving

In het studentenhuis van mevrouw Hubbard verdwijnen allerlei sieraden maar ook gloeilampen en een stethoscoop. Hercule Poirot lost de diefstal van de sieraden snel op, maar als hij ook probeert de andere zaken op te sporen wordt de dief wanhopig. Hij tracht zijn sporen uit te wissen door een moord, en nog een... maar dan grijpt Poirot in.

Recensie

In een studentenhuis gebeuren allerlei vreemde dingen die Poirot achterdochtig maken. Na een drietal moorden weet hij de ware schuldige te ontmaskeren. Een nog goed leesbare detective, die echter ontsierd wordt door de denigrerende wijze waarop de gekleurde bewoners van het tehuis worden afgeschilderd. Pocketeditie, normale druk, serieomslag in opvallende kleur.

 

44. Driehoek op Rhodos

Agatha Christie "Driehoek op Rhodos"  

45. Lord Edgware sterft

 

Een volledig boek
De beroemde toneelspeelster Jane Wilkinson vraagt Poirot haar man over te halen van haar te scheiden. Poirot stemt toe. Zijn bemiddeling blijkt echter niet meer nodig.

Beschrijving

De mooie Amerikaanse toneelspeelster Jane Wilkinson is getrouwd met een Engelse edelman, maar ze heeft genoeg van hem en wil met een ander trouwen. Ze weet Hercule Poirot over te halen met haar man over een echtscheiding te gaan praten. Zijn bemiddeling blijkt echter niet meer nodig. Lord Edgware sterft. En natuurlijk valt de verdenking onmiddellijk op Jane.

Recensie

De schone Amerikaanse toneelspeelster met haar intrigerende hese stem, Lady Edgware, ruimt haar lord en nog een paar mensen uit de weg met het oog een hertog te huwen waardoor ze nog hoger op de adellijke ladder klimt. Maar dat horen we pas in het laatste hoofdstuk nadat alles en iedereen uit haar omgeving verdacht is geweest. Een ijzersterke, ouderwets goede Agatha Christie uit 1933 met Poirot op zijn best, die de spanning tot het laatst erin weet te houden. Goed lopende gemoderniseerde vertaling. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Redactie.)

46. Zonnesteek

 47. De moordenaar waagt een kans

 

Beschrijving

Gordon Cloade, in financieel opzicht de steunpilaar van zijn broers en zusters, sterft plotseling voordat hij een testament heeft gemaakt. Wanneer blijkt dat al zijn miljoenen naar de jonge weduwe Rosaleen gaan, ontstaat er een bijzonder gevaarlijke situatie, waarbij zelfs Hercule Poirot niet kan voorkomen dat er doden vallen.

Recensie

Doordat de rijkste erfoom vlak voor zijn dood met een jonge vrouw trouwt, raakt een groot aantal van hem afhankelijke familieleden in financiële moeilijkheden. Wanneer allerlei geheimzinnige gebeurtenissen rond de familie culmineren in een moord, heeft Poirot een groot aantal verdachten. Logisch opgebouwde, prettig leesbare Christie die zich afspeelt in een klein dorpje vlak na de Tweede Wereldoorlog. Pocketuitgave, normale druk.
(Biblion recensie, C. Grader.)

48. Zoek de moordenaar

 

 

Beschrijving

 De detectiveschrijfster Ariadne Oliver moet voor een feest op een Engels landhuis een ‘Jacht op de moordenaar’ organiseren. Ze vraagt Hercule Poirot of hij ook wil komen zogenaamd als extra attractie, maar in werkelijkheid omdat ze gelooft dat er gevaar dreigt.

Recensie

 Een detectiveschrijfster organiseert op een feestje een ‘Jacht op de moordenaar’-spelletje, dat spoedig uitloopt op een echte moord. Maar Hercule Poirot is er ook nog! Detectives van Agatha Christie behoeven nauwelijks nog enige introductie. Het enige bezwaar zou kunnen zijn dat een aantal boeken een klein beetje op elkaar gaat lijken. Het ‘moord-in-een-landhuis’-idee is ook niet nieuw, maar toch zitten er verrassende wendingen in het verhaal die de lezer toch nog in spanning houden. Pocketeditie, kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Redactie.)

 

49. New York na middernacht

50. Hamburg na middernacht

 51. De grote vier

Beschrijving

In deze zaak, die Hercule Poirot vaak de allerbelangrijkste van zijn carrière noemt, vindt de beroemde speurder vier tegenstanders tegenover zich: een Chinees die als de grootste misdadiger aller tijden wordt beschouwd, een Amerikaanse multimiljonair, een elegante Française en een man die ‘de vernietiger’ wordt genoemd en wiens taak het is iedereen uit de weg te ruimen die de plannen van zijn meester in de weg staat...

Recensie

Hercule Poirot wordt geconfronteerd met vier internationale misdadigers, die streven naar de absolute wereldheerschappij. Geholpen door captain Hastings rolt hij de bende op, na onwaarschijnlijke avonturen en de nodige ‘narrow escapes’. Uiteraard gedateerd (1927) qua techniek e.d., maar wel vlot leesbaar. Normale druk.
(Biblion recensie, G.J. Oltheten.)

52. Trein 16.50

Beschrijving

 Twee treinen rijden langzaam naast elkaar. In de ene trein zit een vriendin van Miss Marple, die tot haar ontzetting ziet hoe in een helder verlichte coupé van de andere trein een jonge vrouw wordt vermoord. Ze gaat direct met haar verhaal naar de politie, maar daar gelooft men haar niet. Er is nergens een lijk gevonden.
Miss Marple gaat op onderzoek uit en belandt met behulp van spoorboekjes en landkaarten in een klein dorp, waar ze niet alleen het slachtoffer vindt, maar ook de dader.

Recensie

 In een trein, die een tijdlang met de hare oprijdt, ziet Mrs. McGillicuddy die een paar dagen bij miss Marple gaat logeren, een moord plegen. Het slachtoffer ziet zij frontaal, van de moordenaar de rugzijde. Conducteur en stationchef worden ingelicht, maar achten het een verzinsel. Miss Marple echter stelt de politie in kennis. Geen lijk te vinden. Zij ontdekt een plek waar het lijk gedropt kan zijn; een groot landgoed waar de trein vlak langs rijdt. een kennis van haar weet een baan in de villa te krijgen en krijgt instructie waar en waarnaar zij moet zoeken. De plek wordt gevonden, maar het lichaam bij toeval pas enige tijd later. Intussen gebeuren er op het landgoed eigenaardige voorvallen, die de politie handen vol werk geeft. Maar het is miss Marple, die na terugkomst van haar vriendin uit Ceylon, de moordenaar in de val laat lopen. Een wel spannend verhaal, maar lang niet het beste van deze auteur. Pocketuitgave, normale druk, omslag met grote belettering.
(Biblion recensie, Redactie.)

 

53. Moordenaar in schutkleur

54. De man die zijn eigen erfgenaam was

55.

56.

57. Getuige à charge

Afbeelding #3

Een kort verhaal
Eén van de beroemdste verhalen van Agatha Christie, waarvan een al even beroemde verfilming gemaakt is, met Marlene Dietrich en Charles Laughton in de hoofdrollen.

Beschrijving

Getuige á charge is de titel van het eerste van de acht verhalen die dit boek bevat. Het is een van de beroemdste verhalen die Agatha Christie ooit heeft geschreven en de eerste verfilming ervan - met in de hoofdrollen Marlene Dietrich en Charles Laughton - is al even beroemd geworden. Maar ook de andere zeven verhalen in deze bundel zijn staaltjes van vernuft en de veelzijdigheid van de ‘koningin van de misdaadroman’.

Recensie

Een bundel met verhalen van kwaliteit, waarin het thema moord is. De hoofdpersonen zijn mensen met spiritistische gaven, gespleten persoonlijkheden en psychiaters. Het titelverhaal is: ‘Witness for the prosecution’ dat eerder als toneelstuk verscheen en later verfilmd werd door Billy Wilder. Evenals in de detectives van de schrijfster ook hier knap opgebouwde intriges. Pocketeditie, kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Redactie.)

58. Doem der verdenking

59.

 60.

 61. Deelgenoten in de misdaad

62. En het einde is de dood

Beschrijving

Een uniek detectiveverhaal, dat bijna vierduizend jaar geleden speelt, in het oude Egypte. In het gezin van Imhotep de Dodenpriester doet de mooie Nofret haar intrede. Imhotep zelf is blij met zijn jonge bijvrouw, maar voor zijn familieleden is zij een bedreiging. Haar komst leidt tot jaloezie, ruzie, haat en... moord. De menselijke hartstochten waren vierduizend jaar geleden dan ook niet anders dan nu.

Recensie

Detectiveverhaal, spelend in het jaar 2000 voor Christus, over het gezin van een Egyptische dodenpriester, dat door ogenschijnlijk bovennatuurlijke krachten langzaam maar zeker te gronde gaat. Het verhaal is minstens even spannend als de andere van deze schrijfster en interessant om de schetsen uit het dagelijks leven in Oud-Egypte. Pocketeditie, kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Redactie.)

 

 

63. Moord in de pastorie

 

Beschrijving

De rijke kolonel Protheroe is bepaald niet de meest populaire inwoner van het dorpje St. Mary Mead. Als hij op een middag vermoord wordt gevonden in de pastorie, heeft de politie dan ook heel wat verdachten. Miss Jane Marple, die vlak naast de pastorie woont, besluit de politie een handje te helpen. En samen met de dorpsdominee ontmaskeren de de moordenaar, juist als hij op het punt staat nog een slachtoffer te maken.

Recensie

Dank zij de scherpzinnigheid van Christie’s wereldberoemde geesteskind Miss Marple wordt de dader van de moord in een Engelse dorpspastorie opgespoord. Gerenommeerde detectiveroman, waarin de schrijfster voor het eerst Miss Marple ten tonele voerde. Zeer kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

64. Moord in de Oriënt-Express

 

MOORD OP DE ORIENT-EXPRES - AGATHA CHRISTIE

65. De geheime tegenstander

 

Een volledig boek
Tommy en Tuppence zitten na de Eerste Wereldoorlog zonder werk. Ze besluiten een advertentie te zetten om aan een baantje te komen. Plotseling belanden ze echter in een nieuw avontuur.

Beschrijving

Tommy Beresford en Tuppence Cowley zitten beiden zonder werk en besluiten zich per advertentie aan te bieden als avonturiers die bereid zijn om alles te doen en overal heen te gaan’.
Wanneer een zekere mijnheer Whittington Tuppence benadert met een opdracht, blijkt dat het begin van een angstig avontuur.

Recensie

Het eerste verhaal van deze schrijfster over de speurders Tommy en Tuppence. Het verhaal speelt vlak na de Eerste Wereldoorlog en gaat over de jacht op een verdwenen meisje dat belangrijke papieren in haar bezit heeft. Deze ‘vroege Christie’ is op zich wel aardig verteld, maar kan toch niet tegen haar latere werken op. Kleine druk.

66. Een kat tussen de duiven

Afbeelding #4           

 

Een volledig boek
Een revolutie in het Midden-Oosten blijkt een onverwachte nasleep te krijgen op een dure Engelse meisjeskostschool. Na de moord op een lerares schakelt een van de leerlingen Poirot in.

Beschrijving

Een revolutie ‘In het Midden-Oosten blijkt een onverwachte nasleep te krijgen op een dure Engelse meisjeskostschool. Er wordt een lerares vermoord en het lijkt duidelijk dat de dader onder de docenten of leerlingen moet worden gezocht: er zit een kat tussen de duiven! Een van de leerlingen komt op het idee de beroemde detective Hercule Poirot te hulp te roepen, maar zelfs hij heeft moeite met deze moordzaak.

Recensie

 Wat heeft een Engelse meisjeskostschool te maken met een revolutie in het midden-oosten. De moord op een lerares is zelfs voor Hercule Poirot een raadsel. Boeiende detective, spannend van begin tot eind, vlot van taal en stijl. Door een voor een alle leraressen en leerlingen onder de loep te nemen wordt het aantal verdachten steeds kleiner tot tenslotte de schuldige overblijft. Kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

67. De moord op Roger Ackroyd

 

Beschrijving

De beroemde detective Hercule Poirot heeft besloten zich uit zijn werk terug te trekken. Nog maar twaalf zaken zal hij op zich nemen, en die zal hij uitkiezen om hun overeenkomsten met de twaalf werken van Hercules, zijn naamgenoot uit de Griekse oudheid. De ‘werken’ van Hercule Poirot zijn volledig verschillend van aard: van het opsporen van verdwenen schoothondjes tot het ontmaskeren van een moordenaar...

Recensie

De gemoederen in een Engels dorpje worden opgeschrikt door het bericht over de zelfmoord van een weduwe, gevolgd door de moord op een gezien fabrikant, een weduwnaar die het plan had met de weduwe in het huwelijk te treden. Toevalligerwijze heeft Poirot, beroemd detective in ruste, zich net in het dorpje gevestigd en de waarheid - een wel zeer verrassende! - wordt vanzelfsprekend aan het licht gebracht. Het verhaal wordt verteld door de plaatselijke arts in de ik-vorm. Voor wie daarin geen bezwaar ziet, is ook deze detective roman van ons aller veelschrijfster de moeite van het lezen waard. Pocketeditie, vrij kleine druk, grauw papier, serieomslag..
(Biblion recensie, Redactie.)

 

68. De man in het bruine pak

 

Beschrijving

 Anne Beddingfield, op zoek naar een baan in Londen, ziet op een station van de ondergrondse een man voor de trein vallen. Ze gelooft dat hij vermoord is en gaat in haar eentje op onderzoek uit. Haar speurtocht leidt naar Zuid-Afrika en uiteindelijk naar de geheimzinnige man in het bruine pak.

Recensie

 Een jonge vrouw is getuige van een ongeval in de Londense ondergrondse. Zij heeft de indruk dat het hier om een moordaanslag gaat en doet onderzoekingen naar de mogelijke dader. Daardoor raakt zij tijdens een lange zeereis naar Afrika betrokken bij een reeks van verwikkelingen rond verdwenen diamanten. Klassieke speurdersroman die boeit maar toch niet het niveau bereikt van die detectiveromans van de ‘grand old lady of crime’ waarin de onverbeterlijke Poirot of de onnavolgbare Miss Marple de hoofdrol vervullen. Pocketuitgave, kleine druk, lichtgroene serie-omslag.
(Biblion recensie, Redactie.)

 69.

 70.

71. Het geheim van de blauwe trein

HET GEHEIM VAN DE BLAUWE TREIN-AGATHA CHRISTIE

72. Het mysterie van Sittaford

Beschrijving

Het Engelse dorpje Sittaford ligt dik onder de sneeuw. In Sittaford House zitten zes mensen om een ronde tafel en proberen geesten op te roepen. De tafel beweegt en spelt: Trevelyan - dood - moord. Eerst denkt iedereen aan een smakeloze grap, maar dan wordt kapitein Trevelyan gevonden, met ingeslagen schedel.

Recensie

Wanneer in een klein dorpje een rijke inwoner wordt vermoord, gaat de verloofde van de verdachte op onderzoek uit en vindt ten slotte het bewijsstuk waarmee de ware moordenaar ontmaskerd kan worden. Niet een van de beste detectives van Agatha Christie, maar desalniettemin de moeite van het lezen waard. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Redactie.)

73.

74. Avontuur met een kerstpudding

Een kort verhaal
Met tegenzin neemt Hercule Poirot een uitnodiging aan om met kerstmis in een heel oud landhuis te komen logeren. Maar de uitnodiging houdt verband met een eervolle opdracht...

75.

76.

77.

78.

79.

80.

81.

82.

83.

84. Drama in drie bedrijven

Beschrijving

 Tijdens een feestje bij de acteur Charles Cartwright sterft plotseling een van de gasten, naar men vermoedt aan een hartaanval, maar de gastheer denkt aan moord. Hercule Polrot heeft het idee dat Cartwright graag de rol van amateur-detective wil spelen. Maar dan sterft er weer iemand.

Recensie

 Tijdens een partij ten huize van Sir Charles, een beroemd toneelspeler, nipt een vriendelijke oude dominee van zijn cocktail en sterft ter plaatse. Maanden later sterft een bekend medicus op dezelfde wijze en in het derde bedrijf snoept een oude dame van een vergiftigde bonbon. Bestaat er een samenhang tussen deze drie raadselachtige sterfgevallen? Sir Charles en enkele vrienden van hem vinden van wel en gaan op jacht naar de moordenaar. Ook de beroemde Poirot verschijnt ten tonele. Goed en vlot geschreven detectiveverhaal waarbij de fijne milieuschildering opvalt. Pocketuitgave, normale druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

 

85.

86.

87.

88.

89.

90. Het vale paard

Recensie

‘Het vale paard’, een oude herberg, vormt de achtergrond voor de perikelen rond een moord op afstand, die ten slotte na moeilijk speurwerk wordt opgelost. Een van de bekendste titels uit de lange reeks speurdersromans van deze typisch Engelse schrijfster. Pocketuitgave, normale druk, beige serie-omslag.
(Biblion recensie, Redactie.)

91.

92.

93.

94. Het kromme huis

 

95.

96.

97.

98.

99. Het Lysterdale-mysterie

Een kort verhaal
In een advertentie wordt een mooi huis tegen een zéér lage huur aangeboden. Het lijkt voor Barbara en haar moeder een geschenk uit de hemel. Maar een beetje griezelig blijft het.

Beschrijving

HET LISTERDALE MYSTERIE
Deze bundel bevat negen klassieke detectiveverhalen die stuk voor stuk een overtuigend bewijs vormen van de veelzijdigheid en vindingrijkheid van Agatha Christie. De onderwerpen, de intrige en de sfeer zijn bij al deze verhalen volstrekt verschillend, maar een ding hebben ze gemeen: ze houden de lezer tot de laatste regel in spanmug, want bij’ elk verhaal is de ontknoping totaal onverwacht.

Recensie

Een bundel met negen korte, klassieke detectiveverhalen, die tot het oudere werk van de schrijfster behoren. Vooral ‘Het mysterie van de Spaanse kist’, het enige verhaal met Hercule Poirot in de hoofdrol (niet meer bijgestaan door zijn trouwe vriend Hastings, maar door een nieuwe secretaresse, juffrouw Lemon) zit goed in elkaar. De overige verhalen zijn prettig te lezen en worden gekenmerkt door variatie, vernuft en levendigheid. De meeste verhalen bevatten naast een mysterie ook nog een romantisch element. Van een enkel verhaal is het plot nogal geforceerd, maar over het algemeen is het een goed geschreven, prettig leesbaar geheel voor een brede lezerskring. Pocketeditie, normale druk.
(Biblion recensie, Coefje Leeman.)

100. De spiegel barstte

 

Afbeelding #4

Beschrijving

Net als al haar dorpsgenoten vindt Miss Marple het reuze spannend als de beroemde filmster Marina Gregg in het dorp komt wonen. Maar dan wordt een van Marina’s vurigste bewonderaarsters vergiftigd. En omdat de politie ervan uitgaat dat het vergif voor Marina zelf bedoeld was (en dat de moordenaar het niet bij één poging zal laten) wordt er niemand meer bij haar toegelaten. Behalve Miss Marple.

Recensie

Dit boek speelt zich af in het Engelse dorp St. Mary Mead waar de hoofdpersoon Miss Marple woont. Bij een bezoek aan het kasteel bij het dorp wordt een moordaanslag gepleegd op de filmster Marina Gregg. Althans zo lijkt het. Miss Marple laat zich echter niet misleiden. Haar speurzin wordt verder aangewakkerd door de snelle opeenvolging van een paar moorden. Deze feiten leiden tenslotte tot de ontmaskering van de echte moordenar(es) die de hand aan zichzelf slaat. Het boek is vlot leesbaar door de prettige stijl. Door het - relatief gering - aantal personen blijft het verhaal overzichtelijk. De ontknoping is verrassend. Hierdoor zal het boek door een breed lezerspubliek gewaardeerd worden. Pocketeditie, serieomslag in rood, kleine druk.

101.

102.

 103. Kerstmis van Poirot

Agatha Christie, 'Kerstmis van Poirot'

 

Een volledig boek
Als de oude Simeon Lee op kerstavond wordt vermoord, zijn het de familieleden die het eerst worden verdacht. Ook door Hercule Poirot, die toevallig in de buurt logeert.

 

 

104.

105.

106. De muizeval

Een kort verhaal
Dit verhaal vormde de basis voor het succesvolle toneelstuk ‘The Mousetrap’, dat alle records gebroken heeft en in Londen al veertig jaar achtereen volle zalen trekt.

Recensie

Een novelle en 5 korte verhalen met allemaal een probleemstelling, die door deduceren en combineren wordt opgelost. Ze doen archaïsch aan: de scène is het rustige nog wat Victoriaanse good old England. Toch blijkt ‘de oorlog’, als die in een verhaal voorkomt (de Tweede Wereldoorlog) te zijn. In enkele verhaaltjes komt Miss Marple tevoorschijn. Niet als de vlijmscherpe detective: ze moet het meer hebben van intuïtief opkomende gedachten. In het laatste verhaal ontmoeten we inspecteur Poirot. Prettig leesbaar. IJzersterk. Ontspannend.
(Biblion recensie, Redactie.)

107.

108. De vier klokken

 

 

Een volledig boek
Een meisje van een uitzendbureau wordt voor wat tikwerk op een bepaald adres ontboden. Als ze daar binnenkomt, vindt ze een dode. man, een onbekende vrouw en een groot aantal klokken

Beschrijving

 Een meisje van een uitzendbureau wordt voor wat tikwerk op een bepaald adres ontboden. Als ze daar komt vindt ze een dode man, een blinde dame en een grote hoeveelheid klokken. Het is het begin van een zaak die zo vreemd en ingewikkeld is, dat de politie er niet uitkomt. Maar pas als er nog een dode valt besluit men Hercule Poirot om raad te vragen.

Recensie

 Sheila Webb, een stenotypiste die werkzaam is op een uitzendbureau, wordt naar een blinde dame gestuurd om voor haar wat te typen. De blinde is niet thuis, wel vindt Sheila in haar kamer twee zaken die er niet thuis horen: een vermoorde man en vier stilstaande klokken. Inspecteur Hardcastle kan er geen touw aan vastknopen, maar als Hercule Poirot zijn vriend te hulp komt krijgt de inspecteur de zaak rond. Een boeiende en vlot geschreven detective story. Zeer kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

 109. Waarom Evans niet?

Een man wordt stervend in een afgrond gevonden. Een jonge domineeszoon hoort hem nog zeggen: ‘Waarom Evans niet?’ De jongeman gaat met een adellijke vriendin op zoek naar de moordenaar(s), o.a. aangespoord door een poging om hem te vergiftigen. Voornamelijk door de scherpzinnigheid van de jongedame wordt de moordenaar gevonden. De laatste zin van de stervende blijkt de sleutel tot de oplossing te zijn. Typisch Agatha Christie-verhaal,spelend in 1934, dat vol met onwaarschijnlijkheden staat, maar dat gedragen wordt door het knappe slot. Pocketuitgave, normale druk.
(Biblion recensie, Drs. W. Westerman.)

Beschrijving

In een Engels dorp wordt door middel van een advertentie in de dorpskrant een moord aangekondigd. De plaats staat erbij, en ook de tijd: vrijdagavond om half zeven. Hoewel de meeste dorpsbewoners denken dat het om een grap gaat, zijn er die vrijdag toch heel wat mensen op de been om te kijken wat er gaat gebeuren. Het is het begin van een raadselachtige zaak, die door Miss Marple uiteindelijk wordt opgelost.

Recensie

Een in de krant aangekondigde moord noopt inspecteur Craddock, geholpen door Miss Marple, tot het nodige speurwerk. Zij weten uiteindelijk de zaak op te lossen, niet echter nadat nog twee mensen op vreemde wijze om het leven zijn gekomen. Menigeen zal deze echte Agatha Christie weten te waarderen. Pocketeditie, serieomslag in geel, kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

110.

111.

112.

113.

114.

115. De man die geluk bracht

116. Moord is kinderspel

 

 

Beschrijving

 Als Luke Fitzwilliam na jaren terugkomt in Engeland, ontmoet hij in de trein een oude dame die wel een zuster zou kunnen zijn van Miss Marple. Zij vertelt hem dat ze op weg is naar Scotland Yard omdat ze een moordzaak op het spoor is in haar dorp, Wychwood. De volgende dag leest Luke in de krant dat ze verongelukt is, en nog wat later ziet hij een overlijdensadvertentie van de man die zij als toekomstig slachtoffer noemde.

Recensie

 Een politie-inspekteur, net met tropenpensioen terug in Engeland, ontmoet in de trein een oud dametje dat hem vertelt naar Scotland Yard te gaan, aangezien zij het vermoeden heeft dat er in haar dorp een massamoordenaar bezig is. Door enkele overlijdensberichten in de krant nieuwsgierig geworden, stelt hij een onderzoek in, waarbij vele verdachten de revue passeren, maar de ware dader natuurlijk buiten schot blijft. Onderhoudende detektive, met een verrassend slot, goed voor enige uren ontspannen leesplezier. Kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie.)
 

 

117. Miss Marple met vakantie

 

Beschrijving

MISS MARPLE MET VAKANTIE
Miss Marple is met vakantie in West-Indië. De mensen in haar hotel lijken allemaal erg aardig. Maar dan sterft er plotseling iemand, en Miss Marple krijgt argwaan. Ze besluit de hotelgasten eens voorzichtig te gaan uithoren, want ze is ervan overtuigd dat één van hen niet zo aardig is als hij lijkt. Iemand heeft iets te verbergen en een moord meer of minder komt er voor hem niet op aan.

Recensie

Majoor Palgrave, die in hetzelfde hotel logeert als Miss Marple, praat veel, te veel zelfs. Als de majoor plotseling komt te overlijden vindt men dit een vervelende geschiedenis. Miss Marple echter, die steeds geduldig naar zijn verhalen geluisterd heeft, vindt al spoedig het bewijs dat de majoor vermoord is. Op haar eigen bedachtzame wijze gaat ze dan achter de moordenaar aan. Boeiende ontspanningslectuur. Pocketeditie, normale druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

118. Dood van een huistiran

119.

120. Moord in het vliegtuig

 

Beschrijving

Als Poirot vanuit Frankrijk terugvliegt naar Engeland, wordt er praktisch onder zijn neus een vrouw vermoord. Het is duidelijk dat een van de mensen in het vliegtuig de dader moet zijn. Maar wie? Poirot heeft twee belangrijke aanwijzingen: het moordwapen - een pijltje met een Zuidamerikaans gif - en het ‘beroep’ van de vermoorde vrouw. De dode madame Giselle blijkt namelijk haar geld verdiend te hebben met chantage.

Recensie

Tijdens een vlucht van Parijs naar Londen wordt een van de passagiers vermoord. De moordenaar moet één van de overige tien passagiers zijn die zich in de achtercabine bevonden of één der twee stewards. Het slachtoffer blijkt een bekende Parijse geldschietster te zijn. Het onderzoek van zowel Poirot - toevallig een van de passagiers - als van de Parijse en Londense politie richt zich dan ook voornamelijk op de financiële positie van de andere passagiers. Het andere aanknopingspunt is het wapen: een pijltje gedoopt in een zeer zeldzaam slangegif. Het verhaal speelt zich af rond 1930 en komt ook al aardig gedateerd over, maar dat zal voor de Christie- en Poirotliefhebbers totaal geen bezwaar zijn. Pocketeditie, kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

121. De geheimzinnige Mr. Quin

 

Beschrijving

 Meneer Satterthwaite is een kleine onopvallende man, die hunkert naar avontuur en romantiek. Vooral onopgeloste misdaden fascineren hem. En dan, plotseling, duikt Harley Quin op in zijn leven. Niemand weet wie hij is. Niemand weet waar hij vandaan komt. Maar hij inspireert meneer Satterthwaite tot het oplossen van onverklaarbare misdaden.

Recensie

 De geheimzinnige Mr. Harley Quin, of harlekijn, is de catalysator die een oude Engelse heer ertoe brengt onoplosbaar lijkende problemen met een vaak tragische achtergrond op te helderen. In de laatste van de negen episoden wordt deze ongrijpbare figuur geïdentificeerd met de uiteindelijke minnaar, de dood. Hoewel Mr. Quin niet de sterkste schepping van de bekende schrijfster is, zijn haar oudere boeken (deze is van 1930) doorgaans beter leesbaar dan die van de laatste jaren. Pocketeditie, vrij kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Petronella J.C. Elema.)

 

122. In hotel Bertram

Een volledig boek
Het Londense Hotel Bertram is oud, duur en erg deftig. Maar Miss Marple vermoedt dat er zich achter dat deftige uiterlijk geheimzinnige dingen afspelen. En natuurlijk heeft ze gelijk!

123. Jane zoekt een baan                  

124. De zaak styles

 

Beschrijving

In dit allereerste boek dat Agatha Christie schreef, is Poirot nog maar net in Engeland aangekomen. Samen met enkele andere Belgische vluchtelingen woont hij’ in het dorpje Styles St. Mary. Daar wordt zijn hulp ingeroepen door de bewoners van het landgoed Styles, waar een oude dame is vermoord. Poirot, die bij’ de Belgische politie heeft gewerkt, weet de dader van de moord te ontmaskeren, ondanks tegenstrijdige aanwijzingen.

Recensie

 Een rijke vrouw, die kortgeleden met een veel jongere man is getrouwd, wordt op haar landgoed in Essex vermoord. Haar stiefkinderen die erg tegen het 2e huwelijk waren, verdenken unaniem de echtgenoot. Dan komt Poirot, die door een vriend van de familie te hulp is geroepen en hij ontdekt dat verschillende huisgenoten redenen en mogelijkheden hebben gehad om de moord te plegen. Uiteindelijk weet hij op de typische Poirotmanier, na veel speurwerk, de moordenaar te ontmaskeren. Dit eerste boek van de schrijfster is nog steeds spannend, heeft een goede plot en een verrassende, wat ingewikkelde ontknoping. Pocketeditie, serie-omslag in opvallende kleur, normale druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

125. Het mysterieuze manuscript

 

Beschrijving

In het Balkanstaatje Herzoslowakije is olie gevonden en het gevolg is dat het land plotseling heel belangrijk wordt, o.a. voor enkele Engelse politici. Maar internationale misdadigers proberen zich in hun zaken te mengen, en dat betekent chantage, diefstal, moord en avontuur.

Recensie

Een jonge man neemt de taak van zijn vriend over en reist van Zuid-Afrika naar Engeland om daar de memoires te brengen van de minister-president van een Balkanstaat. In Engeland aangekomen benaderen verschillende mensen hem om deze memoires te bemachtigen en raakt hij nauw betrokken bij een moord en een reeks geheimzinnige gebeurtenissen. Het verhaal is nog steeds te lezen als een heerlijke, avontuurlijke en romantische detective. Pocketuitgave, kleine druk.

 126. Het derde meisje

 

Beschrijving

 Een jong meisje komt bij Hercule Poirot en vertelt dat ze een moord heeft gepleegd. Halverwege haar verhaal bedenkt ze zich en verdwijnt zonder haar naam achter te laten.
Poirot spoort haar op en samen met de detectiveschrijfster Adiadne liver lukt het hem om de stukjes van de puzzel in elkaar te passen.

Recensie

 Een jong meisje dat de hulp van Poirot komt inroepen en daarna spoorloos verdwijnt, brengt hem in aanraking met de levenswijze van de artistieke jongeren in Londen omstreeks 1965. Een detectiveroman van de befaamde schrijfster die in een wat andere omgeving speelt dan gewoonlijk, maar verder alle ingrediënten bevat om het geheel tot ontspannende lectuur te maken. Pocketeditie, serieomslag in opvallende kleur, kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

127. De zeven wijzerplaten

Beschrijving

Gerry Wade, die samen met een stel jonge mensen op kasteel Chimneys logeert, verslaapt zich elke ochtend. Vandaar dat zijn vrienden besluiten een serie wekkers ‘in zijn kamer te verstoppen. Maar als de wekkers de volgende ochtend met veel lawaai aflopen, hoort Gerry ze niet. Hij is gestorven aan een overdosis slaaptabletten. Bij hun speurtocht naar degene die verantwoordelijk is voor Gerry’s dood, komen zijn vrienden in aanraking niet de meest wonderlijke figuren, die allemaal een rol spelen in een avontuurlijk plot.

Recensie

De vrolijke Gerry Wade is een echte langslaper. Zeven wekkers worden in zijn slaapkamer verstopt. De wekkers lopen af, maar Gerry wordt niet wakker ... hij blijkt vermoord te zijn. Commissaris Battle van Scotland Yard zoekt de schuldige. Aardig deeltje uit de reeks Christie-detectives. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Redactie.)

128. Het wespennest

 

Een kort verhaal
Meestal wordt Hercule Poirot pas te hulp geroepen nadat er een moord heeft plaats gevonden. Dit keer komt hij uit zichzelf, om een onderzoek in te stellen naar een moord die nog niet is gepleegd.

 Beschrijving

Bij deze verzameling van twaalf korte verhalen zijn er vijf, waarin Agatha Christie bewijst dat ze niet alleen uitstekende verhalen kan schrijven, maar ook uitblinkt in een ander genre: dat van het ‘griezelverhaal’. De zeven overige verhalen in dit boek hebben allemaal de beroemde Hercule Poirot als hoofdrolspeler.

Recensie

Nog steeds goed leesbare verzameling van detective- en griezelverhalen die zich afspelen in Engeland vóór de Tweede Wereldoorlog. In de speurdersverhalen vervult Poirot de hoofdrol. Ontspanningslektuur voor een ruim publiek. Pocketeditie, normale druk, serieomslag in opvallende kleur.
(Biblion recensie, I.A.I.J. Annegarn.)

129. De eindeloze nacht

Op een volgens overlevering verdoemde plaats ontmoeten een onbemiddelde jonge Engelsman en een rijke Amerikaanse erfgename elkaar. Na een korte romance trouwen zij en daarna laten zij hun huis bouwen op de plaats van hun ontmoeting. Vrij snel nadat het huis voltooid is, krijgt de vrouw echter een dodelijk ongeluk. De ware toedracht wordt in de laatste hoofdstukken in de vorm van een bekentenis onthuld en het verhaal is op dusdanige wijze geschreven dat de lezer van tevoren te weinig aanknopingspunten heeft om zelf al een dader aan te kunnen wijzen. Toch is het boek spannend en zal het door velen met genoegen worden gelezen. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, N. Joosse-Lammers.)

130. De pop in de schoorsteen

Beschrijving

Tommy en Tuppence zijn niet zo jong meer en leiden een rustig bestaan. Wanneer Tommy’s tante Ada echter plotseling sterft en er een medebewoonster uit het bejaardentehuis verdwijnt, krijgt de oude speurderskoorts Tuppence weer te pakken. Ze volgt een spoor naar een dorpje, een geheimzinnig huis en een kerkhof. Volgens Tommy jaagt ze op hersenschimmen, maar dan blijkt ook Tuppence ineens verdwenen te zijn.

Recensie

Het echtpaar Tommy en Tuppence raakt op middelbare leeftijd opnieuw verwikkeld in een criminele affaire. De schielijke dood van Tommy’s tante, de geheimzinnige uitlatingen van een andere dame in hetzelfde bejaardentehuis, een half-herkenbaar schilderij zetten het pientere echtpaar aan het denken. Tijdelijk wordt Tuppence geëlimineerd, maar tenslotte is zij het toch die de oplossing vindt. Het speurverhaal is zorgvuldig geconstrueerd en bedachtzaam verteld, met ruime aandacht voor sfeervolle details. Een verhaal met subtiele humor van hoog gehalte. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, Redactie.)

131.

 132.

 133.

 134.

 135.

136. De versierde bezemsteel

Beschrijving

Een ouderwets, gezellig kinderfeest eindigt dramatisch met een moord. Hercule Poirot stuit op een aantal raadselachtige sterfgevallen en hij tracht alle stukjes van de puzzel op hun plaats te krijgen. Tenslotte slaagt hij erin om de krankzinnige kindermoordenaar te ontmaskeren.

Recensie

Op een feest van teenagers in het Engelse dorp Woodleigh Common wordt het meisje Joyce Reynolds vermoord. Een kennis van Hercule Poirot, Adriadne Oliver, die op het feest aanwezig is, haalt hem erbij. Hij heeft weinig gegevens als hij zijn onderzoek begint. Hoewel er op het moment van de moord veel mensen in de buurt waren, heeft niemand iets gezien of gehoord, of het moest zijn dat Joyce in de loop van de avond had gezegd dat ze een tijd geleden een moord had zien plegen. Tijdens het onderzoek blijkt inderdaad dat iemand Joyce uit de weg geruimd heeft om haar te beletten mooie toekomstdromen van twee verliefde mensen, die op slinkse wijze aan geld gekomen zijn, te dwarsbomen. Het is een echte Christie met een woeste parktuin, een put, enkele villa’s en een bekrompen dorpsgemeenschap waar iedereen iedereen denkt te kennen. De sfeertekening is goed. De plot is aardig, maar niet eenvoudig. Pocketeditie; kleine druk, serieomslag.
(Biblion recensie, H. Veldman.)

137.

138.

139 Passagier voor Frankfurt

 

Beschrijving

 De diplomaat Sir Stafford Nye neemt een enorm risico als hij’ zomaar, zonder meer, zijn opvallende jas en zijn paspoort afstaat aan een jonge vrouw, die oppervlakkig op hem lijkt. Maar de vrouw is wanhopig en zegt dat het van levensbelang is dat ze zijn plaats inneemt in het vliegtuig van Frankfurt naar Londen. Dat ze niet overdreef begrijpt hij pas later, als hij hoort wie zij is en wat ze probeert te doen.

Recensie

 Door een toevallige ontmoeting op een vliegveld komt een Engelse diplomaat op het spoor van een internationaal complot om een nieuwe leider aan de macht te brengen. Dit is een van de minder geslaagde boeken van Christie. Het zit rommelig in elkaar en de personen komen, op de hoofdpersoon na, niet echt tot leven. Poirot, Miss Marple of Tommy en Tuppence spelen in dit boek geen rol. Pocketeditie, normale druk.
(Biblion recensie, I.A.I.J. Annegarn.)

140.  

141. Een olifant vergeet niet gauw

Beschrijving

Toen Cefia Ravenscroft nog een klein meisje was, pleegden haar beide ouders zelfmoord. Als Cella op het punt staat te trouwen wordt het plotseling heel belangrijk om precies te weten wat er vroeger precies is gebeurd.
Hercule Poirot en Ariadne Oliver besluiten het verleden te ontrafelen; ‘op zoek naar olifanten’ noemen ze dat: een olifant vergeet immers nooit iets.

Recensie

De zelfmoord (of moord?) van de Ravencrofts blijft jarenlang een onopgelost raadsel. Op verzoek van dochter Celia belast Poirot zich met de ontrafeling van het mysterie en zoals steeds lukt hem dat. Dit is niet het beste werk van Christie, de intrige is gezocht. Er wordt wat veel geschermd met de uitdrukking ‘het geheugen der olifanten’ (in dit geval ‘der mensen’). Pocketuitgave, serieomslag in roze, kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

 142. Moord in de bibliotheek

 

Beschrijving

Tommy en Tuppence hebben een huis gekocht in een klein dorp. In de bibliotheek ontdekt Tuppence een oud kinderboek waarin een aantal letters is onderstreept. Samen vormen die letters een zin: ‘Mary Jordan stierf geen natuurlijke dood’.
Wiewas die onbekende Mary Jordan?
En wie was de jongen die de letters onderstreepte, en die zelf ook onder verdachte omstandigheden blijkt te zijn overleden?
Tuppence besluit in het verleden te duiken.

Recensie

Tommy en Tuppence Beresford spelen de hoofdrol in deze detective van de overbekende schrijfster. Na een verhuizing ontdekt Tuppence in een oud kinderboek een soort boodschap. Hierin wordt gezegd dat ene Mary Jordan vermoord zou zijn. Geïntrigeerd duiken Tommy en Tuppence in het verleden en stuiten op een oude spionagezaak. Langdradig verhaal, met veel dialoog en weinig actie. Van meespeuren en/of meedenken door de lezer is geen sprake, een echte dader wordt niet gevonden. Het is daardoor een wat teleurstellend geheel geworden. De Nederlandse titel is misleidend, de Engelse is veel beter. Dit was de laatste roman die A. Christie voor haar dood schreef. Voor zeer fervente fans nog leuk om te lezen, ander lezerspubliek zal toch teleurgesteld zijn. Pocketeditie; normale druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

143. Het Regatta-mysterie

 

 

 

 

Niet verschenen in deze druk of toch niet tot zover ik weet

 


De wraakgodin

Beschrijving

In zijn testament vraagt de multimiljonair Jason Rafiel aan Miss Marple om ‘een misdaad te onderzoeken’. Welke misdaad? Miss Marple verdiept zich in de zaak en komt er al vrij snel achter dat het om een moord gaat. Wie vermoordde tien jaar geleden de mooie Vertiy Hunt? En waarom?

Recensie

Een ‘ouderwets gezellige’ Christie, waarin vaak wordt teruggegrepen op ‘Miss Marple met vakantie’ (a.i. 95-42-121-1). Een van de personen uit dat boek laat Miss Marple bij testament een geheimzinnige opdracht na en een kaartje voor een bustour langs oude buitens. Ze moet zelf uitvinden wat de opdracht is. Pocketeditie, serieomslag in opvallende kleur, normale druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

 

 

Het doek valt

 

Beschrijving

De laatste moordzaak van de beroemde Hercule Poirot speelt zich af op dezelfde plaats als zijn eerste (De zaak Styles). Het landhuis Styles is inmiddels een pension geworden, de oude bewoners zijn gestorven. En de eens zo welgedane Poirot is nu een magere oude man. Maar zijn befaamde ‘grijze cellen’ werken nog perfect. En er is nog iets dat niet veranderd is: de rol van Poirots trouwe vriend Hastings. Ook nu begrijpt hij pas op het allerlaatste moment hoe de zaak in elkaar zit...

Recensie

Hercule Poirot vraagt zijn vriend Hastings de zomer te komen doorbrengen in een tot pension omgebouwd landhuis, waaraan voor beiden vele herinneringen zijn verbonden. Poirot is in dit huis omdat hij jacht maakt op een moordenaar en hij wil hierbij de hulp van zijn vroegere medewerker. Hij suggereert dat de ontmaskering van de misdadiger vijf moordzaken zal oplossen. Ondanks het verrassende slot een matig opgebouwd verhaal, waarin de spanning ontbreekt die kenmerkend is voor vele van Christies boeken. Kleine druk.
(Biblion recensie, Redactie.)

Het spinnenweb

Recensie

Stel je komt op een morgen beneden en er ligt een lijk in de kamer... Fantasieën waar de charmante diplomatenvrouw Clarissa zich mee amuseert tot ze op een dag inderdaad een lijk in de salon vindt, uitgerekend op de dag dat haar man een belangrijke buitenlandse gast mee naar huis zal nemen. Maar Clarissa is een doortastende dame dus voordat haar man thuiskomt, probeert ze met behulp van haar gasten het lijk te verwijderen, een politie-inspecteur ervan te overtuigen dat er helemaal geen lijk is, én erachter te komen wie de moordenaar is. Dit uit 1954 daterende toneelstuk (in 1960 verfilmd), door Charles Osborne tot roman bewerkt, is een typische Agatha Christie: een landhuis, een lijk, en een groot aantal verdachten... De een zal het erg oubollig vinden, de ander een heerlijk ouderwets detectiveverhaal, en allebei is waar natuurlijk. Het is een luchtig en amusant, traditioneel Engels detectiveverhaal waar het toneelstuk hier en daar nog doorheen schemert, en natuurlijk een must voor de echte Agatha Christie fan, en daar zijn er nog velen van. Zie ook http://christie.mysterynet.com. Normale druk.

 Moord uit het verleden

 

Beschrijving

Gwenda, een jonge Australische, vindt in Engeland een gezellig oud huis. Maar het huis blijkt wel een verleden te hebben. Eerst vindt ze het leuk om samen met haar man na te speuren wat er vroeger is gebeurd, maar al gauw stuiten ze op een moord. Miss Marple raadt haar aan het verleden te laten rusten, maar het is al te laat...

Recensie

Bij een jonge vrouw die het huis betrekt waar ze vroeger als kind heeft gewoond, komen allerlei angstaanjagende jeugdherinneringen op, die verband houden met de moord op haar stiefmoeder. Samen met haar man en Miss Marple trekt zij de zaak na, die uiteindelijk met veel moeite en geluk tot klaarheid wordt gebracht. Onderhoudende detective, goed voor enige uren ontspanning. Kleine druk.

Mr. Parker Pyne

 

Beschrijving

‘Bent u gelukkig? Zo niet, raadpleeg Mr. Parker Pyne.’ Zo luidt de advertentie waarin de ongewone meneer Pyne zijn niet minder ongewone diensten aanbiedt. Of hij er altijd in slaagt zijn cliënten weer gelukkig te maken is niet bekend. Maar in de twaalf gevallen in deze bundel maakt hij zijn belofte waar, met methoden die vaak verre van orthodox zijn.

Recensie

Twaalf korte verhalen, waarin de leider van een uitstekend geoutilleerd ‘geluksbureau’ zijn clientèle door zijn scherpzinnigheid in zodanig geënsceneerde situaties laat belanden dat deze hun het toppunt van ‘geluk’ bezorgen. Ook lost hij op zijn vakantiereizen een paar juwelendiefstallen en moordzaken op. Een door de steeds wisselende achtergrond gevarieerd humorvol geheel dat velen een paar ontspannende uurtjes kan bezorgen.
(Biblion recensie, Redactie.)

 Sprankelend blauwzuur

 

Beschrijving

Tijdens haar eigen verjaardagsfeestje stierf Rosemary, de jonge vrouw van George Barton, na het drinken van een glas vergiftigde champagne. Zelfmoord, volgens de politie. Maar een Jaar later sterft er weer iemand op precies dezelfde manier. Er blijkt een geraffineerde moordenaar aan het te zijn.

Recensie

Rosemary Barton, een jonge vrouw, sterft tijdens een dineetje ter gelegenheid van haar verjaardag. Aanvankelijk wijst alles op zelfmoord, maar precies een jaar later sterft een ander onder exact dezelfde omstandigheden. Reden voor twee mensen om een grondig onderzoek in te stellen. Pocketeditie, serieomslag in blauw, kleine druk.
(Biblion recensie, H.W.L. Keus-Asveld.)

 Zolang het licht is

Zolang Het Licht Is is een unieke bundel met verhalen die nog niet eerder in het Nederlands zijn verschenen. De meeste verhalen zijn zelfs na hun oorspronkelijke publicatie in een tijdschrift zo'n 60 à 70 jaar geleden, nergens ter wereld gepubliceerd.

Deze bijzondere collectie bevat o.a. Het Huis Van Dromen, het allereerste verhaal dat Agatha Christie ooit heeft geschreven. Tevens zijn er verhalen over een chantagezaak, een tragische driehoeksverhouding, de jacht op een merkwaardige schat en een mysterieus beeld in het British Museum. Ook zijn twee onbekende, vroege versies van Hercule Poirot verhalen opgenomen.

Alle fans van Agatha Christie zullen in deze verhalenbundel onmiddellijk haar kwaliteiten als onbetwiste 'koningin van de misdaad' herkennen, van haar geheel eigen schrijfstijl tot de onverwachte draai aan het eind van een verhaal

Recensie

Deze verhalen schreef de auteur in de jaren ‘20. Oorspronkelijk geschreven voor en verschenen in een Engels tijdschrift gebruikte ‘de koningin van de misdaad’ de thema’s voor haar latere werk. De bundel begint met haar allereerste verhaal ‘Het huis van dromen’, waarin een van haar geliefde onderwerpen ‘de driehoeksverhouding’ centraal staat. In twee van de negen verhalen maakt Hercule Poirot zijn opwachting. Na elk verhaal volgt een korte uitleg en wordt de detective genoemd die een uitwerking is. In het licht van haar hele oeuvre een aanwinst, vooral voor de fans. Pocketeditie.
(Biblion recensie, Redactie)

 Zwarte koffie

Recensie

Het gelijknamige toneelstuk van Agatha Christie uit ca. 1934 werd door Charles Osborne herschreven als detectiveroman. Het betreft een typisch Christie-verhaal, spelend op een groot landgoed en met een zeer verdachte buitenlander. Alles draait om een massavernietigingswapen waarvan de formule gestolen wordt en de uitvinder vermoord. Natuurlijk zijn er diverse verdachten, maar door het optreden van Hercule Poirot en zijn trouwe kapitein Hastings wordt de zaak keurig opgelost. Na zoveel jaar doen plot en verteltrant wel wat oubollig en gedateerd aan (men kan ook zeggen: de sfeer van zo’n vooroorlogse geschiedenis is goed getroffen), maar voor de liefhebber is deze bewerking van het toneelstuk zeker interessant. De vertaling laat zich meestal vlot lezen. Pocketeditie.

 De onverwachte gast

Beschrijving

 Op een eenzame landweg in het zuiden van Wales belandt een vreemdeling tijdens dichte mist niet zijn auto in een greppel. Als hij hulp probeert te zoeken bij een afgelegen landhuis, treft hij een vrouw aan bij het levenloze lichaam van haar echtgenoot. Laura Warwick geeft toe hem te hebben vermoord en de onverwachte gast belooft haar te helpen.

Maar heeft Laura werkelijk haar man om liet even gebracht? Of probeert ze iemand in bescherming te nemen? Haar minnaar wellicht, Of haar schoonmoeder? He-, huis lijkt vol met mogelijke verdachten.

DE ONVERWACHTE GAST wordt beschouwd als een van Agatha Christies allerbeste toneelstukken. Met de bewerking tot roman van gerenommeerd journalist en Christie expert Charles Osborne kan nu een nieuwe schare fans van dit mesterlijke verhaal genieten.

Recensie

 Weer eens wat anders: een toneelstuk van Christie, bewerkt tot roman. Op een mistige avond komt een gestrande automobilist aan bij een landhuis en vindt een doodgeschoten man in een rolstoel en de echtgenote met een revolver in haar hand ernaast. Alles lijkt duidelijk, maar dat is schijn. De dode man werd door meer bewoners van het landhuis gehaat, ook door zijn vrouw. De onverwachte gast wil de echtgenote helpen om onder de potentiële daders de ware schuldige te vinden. Ook een gebeurtenis uit het - recente - verleden speelt een rol. De ogenschijnlijke dader wordt gedood, maar was hij werkelijk de moordenaar? Dat wordt pas aan het einde van deze typisch Engelse whodunit duidelijk. Tijdloze ontspanningslectuur. Normale druk.